Jag har rest bakåt i tiden och tittat igenom vad som hände här på naturum Getterön under året. Ja, inte rest tillbaka på riktigt, utan genom att bläddra igenom våra dagboksinlägg.
Januari började med snöstorm, men på reservatet hade vi ändå gott om havsörnar. Allteftersom månaden gick blev det allt mildare väder och det fanns gott om för vintern roliga fågelarter, så som storspovar, salskrakar, rörhönor, kungsfiskare och smådoppingar. Stormarna västerifrån avlöste varandra och det blev högvatten på reservatet. Örnspaningarna lockade gott om folk, inte minst efter att SVT kom och gjorde ett inslag om dem.
Februari inleddes med en snödroppe i trädgården, som stod i blom så tidigt som den 2:e. Redan dagen efter blev det bakslag med snö, men ett 20-tal havsörnar hittade ändå hit. Vädret var som vanligt varierat här, den 12 februari sågs årets första tofsvipor och en tidig större strandpipare. Stormen Otto resulterade än en gång i högvatten, men havsörnarna visade upp sig fint även på sportlovet.
Mars startade med en räddningsinsats då en snösparv som hoppade omkring vid Vassgömslet fick åka till Fågelcentralen. Nedanför backsvalebrinken blommade flera tussilago och de första skärfläckorna anlände den 7 mars. Den 8:e rastade en stor flock tranor. Sedan kom vintern åter under en period och det nya området Fågelbacka öster om naturum såg ut som ett vintrigt fjäll. Den 9 mars hittade Mikael Nord en vitvingad trut, en art som närmast häckar på Grönland. Den 14:e blev det varmare igen. De tidigaste brushanarna någonsin rastade på reservatet. Under mitten av mars anlände de första skrattmåsarna inför årets häckningssäsong. I mars började vi också uppmärksamma att Sveriges naturum fyller 50 år.
April rivstartade vi den 1:a med ”Skärfläckans dag” som lockade många besökare. Då hade över 100 skärfläckor kommit till reservatet. I april startade också evenemanget ”Skapande skola” för Varbergs kommunala femteklassare, där över 1000 barn fick komma hit och titta på ringmärkning, pröva på att ringmärka träfåglar och gå på fågelguidningar. Påsken bjöd på en rastande mandarinand i kanalen nedanför naturum och de första vitstjärniga blåhakarna började sjunga i vasshavet. Den 13 april kunde vi njuta av de första grågåsungarna och de första mindre strandpiparna hade börjat med häckningsbestyr i sluttäckningsområdet öster om naturum. Den 22 april var det över 20 grader varmt. Gott om humlor av olika arter och fjärilarna hade börjat vakna till liv. Den 23:e dök det upp 3 rödhalsade gäss bland alla tusentals vitkindade gäss, som rastade här under en längre period. Kring den 25:e började det komma tillbaka allt fler tropikflyttande fåglar så som rödstjärt, svartvit flugsnappare och ärtsångare. Den 28 april kom de första backsvalorna till brinken utanför naturum för ännu en häckningssäsong. Den 29:e såg vi på en guidning hur en hona vitstjärnig blåhake samlade bomaterial. Det är inte länge sedan den första sågs i Halland!
Maj är alltid en händelserik månad. Det fortsatte välla in fler nya fåglar och fågelarter på reservatet samtidigt som vi fortsatte med ”Skapande skola” och årets första fågelsångsvandring som lockade gott om folk och sångfåglar. Det blev allt torrare efter att det hade blåst nordliga och ostliga vindar under en längre tid. Den 9:e var det i princip snustorrt på reservatet, men det till trots hände något väldigt oväntat. En sumpvipa sågs vid Fågeltornsparkeringen den 12–13 maj. Det är en mycket sällsynt art som häckar i Centralasien och övervintrar i Indien och Afrika. Vi fick besök av hundratals fågelskådare från hela landet. Den 23:e kom äntligen det välbehövliga regnet och vattennivån började stiga. Den 28:e fick vi besök av tre skedstorkar.
Juni började med söta fågelungar som skärfläckor och tofsvipor. Backsvalorna och ladusvalorna hade fullt upp med häckningsbestyr. Det var uppskattat bland våra besökare som kunde se dessa på riktigt nära håll under våra populära fågelskolor. Den 11:e sågs de första unga vitstjärniga blåhakarna och det blommade för fullt i vår mångfaldsträdgård under hela månaden. I slutet av juni hittades ännu en skedstork och de första årsungarna av starar dök upp.
Juli blev en regnig historia, men med rekordmånga besökare någonsin för månaden, om vi räknar utifrån våra nuvarande öppettider om 6 dagar i veckan. Även skattjakterna slog rekord. Många både lokala och internationella besökare hittade hit tack vare det dåliga vädret, vilket så klart var roligt för oss. Det var barnkammartid med ännu fler fågelungar som exempelvis små bedårande vattenrallsungar. En backsvala som tidigare ringmärkts av Getteröns fågelstation kontrollerades den 5:e juli. Det visade sig att den ringmärktes här i augusti 2020. Den hade med andra ord gjort flera lyckade flyttningsresor mellan Sverige och Afrika. Den 6:e hade jag turen att under ett blåsigt regnväder hitta en ovanlig tereksnäppa i myllret av vadare på reservatet. Under juli hölls det i uppskattade fjärils-, humle-, småkryps- och växtvandringar och vi fick återigen besök av ett par skedstorkar. Blir det månne en häckfågel här framöver? I mitten av månaden började skärfläckorna samla ihop sig för att lämna Getterön och påbörja flyttningen söderut. Vår utställning om invasiva arter lockade gott om sommarlediga besökare.
Augusti inleddes med den årliga Västerhavsveckan med flera spännande aktiviteter. Men – hör och häpna – ännu en storm drog in! Ovädret Hans, som var som allra värst den 8 augusti, medförde att träd blåste ner på besöksparkeringen, det började läcka i taket på naturums konferensrum och vattennivån blev oroväckande hög på reservatet. Backsvalorna matade sina ungar för fullt och vi fick besök av både vinbärsfuks och kungsfiskare i mitten av månaden. Det var extremt gott om vadare på reservatet och en väldigt ovanlig händelse inträffade när en flock med hela 28 svarttärnor (vilket var rekord för Getterön) höll till på reservatet den 9:e. De lär ha blåst hit under stormen, eftersom deras flyttning inföll ungefär samtidigt. Den 22:e fick vi upp fler skyltar i mångfaldsträdgården om allt från historiens vingslag till mångfalden på Getterön. Under sommaren hade en hel del ägretthägrar setts på reservatet och nu dök det upp fler och fler. Det skulle visa sig att vi skulle få se åtminstone någon individ nästan dagligen och ibland rent av flockar av dessa vackra vita hägrar under hela återstoden av sommaren och ända till slutet av november. Som mest rastade 36 ex. här den 9 september.
September började med en nattfjärilskväll och, som brukligt, Svampens dag första söndagen i september. Naturum blev kontaktade av skaparna bakom serien ”Strandhotellet” som ville spela in delar av den kommande säsongen hos oss. Under några dagar gjordes naturum om till hotellmiljö på utsidan och på övervåningen. Under en av dagarna spelade det kreativa teamet in en mindre hotellbrand i Getteröbutikens förråd. Här är det variation på arbetsdagarna kan man säga! Söndagen den 17:e september inföll vårt årliga evenemang ”Folk & fåglar” som lockade många. Det bjöds på roliga aktiviteter och flera spännande föredrag. Bland annat Henrik Ekman (SVT) höll föredraget ”Från tyst vår till het sommar”. Helgen efter, den 23:e anordnades Eko-dagen på naturum med allt från försäljning av lokala grönsaker till föredrag om odling och hur man lyckas med att anlägga ängsmarker. I slutet av september började allt fler tranor samlas vid Himleåns mynning för höstflyttningen.
Oktober betyder ärtsoppa på torsdagar. Café Kvittra serverar sin populära ärtsoppa och pannkakor på torsdagar från oktober till mars. I oktober bjöds våra besökare på alla möjliga aktiviteter så som ringmärkningsvisning och tipspromenader, men också ett föredrag om fågelinfluensa, ett om Svalbard och en utställning om svampar. I mitten av oktober började det glädjande nog dyka upp fler och fler skäggmesar igen efter en period med sparsamma observationer av arten. Det blåste hårda västvindar vilket resulterade i att vi kunde se havssulor flyga förbi på över 5 kilometers håll från naturum. Den 24 oktober inleddes bytet av naturums 28 år gamla vasstak.
November på naturum Getterön betyder besök av naturfilmaren Ingemar Lind med visning av film och föredrag första söndagen i november. Detta har varit en årlig tradition sedan 2012. Höstlovet som inföll under vecka 44 lockade många barn som fick ta del av allt från helikopterverkstad till ansiktsmålning och caféets pannkaksfrossa däremellan. Vasstaksbytet fortsatte och den 11 november var mer än halva vassen utbytt. Den 18 november började havsörnarna matas med slaktrester från Öströö fårfarm och våra örnspaningar kunde börja på fredagar, lördagar och söndagar. Helgen 24–25 november hölls vår årliga hantverksmarknad innan jul som även i år lockade mycket folk. De sista dagarna i månaden bjöd en flock sidensvansar upp till fantastiska upplevelser på nära håll vid besöksparkeringen.
December bjöd i början på ett fantastiskt krispigt vinterväder där hundratals besökare kunde njuta av skäggmesar och havsörnar i fantastiskt ljus. Ja, och alla andra fåglar också förstås. Det är dessa dagar vi på naturum lever för så här års. En hel del ringmärkta havsörnar besöker reservatet i samband med utfodringen. En av dem visade sig vara en ungfågel vilken var ringmärkt i Norge tidigare i år. Det är väldigt ovanligt med norskmärkta havsörnar hos oss. Vasstaket blev färdigt den 14 december efter bara 7 veckors stenhårt arbete från gänget på Vasstaksservice Syd AB. Den 16:e kom Varbergs lucia med sina tärnor och sjöng för oss. Den 17 december kunde vi summera ett fantastiskt 2023 med över 80 000 besökare och 2024 väntar nu runt hörnet med flera inplanerade och oplanerade händelser. Vi kan knappt bärga oss! Gott nytt år på er – gamla som nya besökare! Hoppas vi ses på naturum under 2024!
Allt gott,
Naturvägledare
Christopher